”Haster, gentager, haster!” Da kollegierne blev bombet

Kom med tilbage til nogle meget dramatiske timer i Aarhus i oktober 1944.

I løbet af 1944 var Gestapo tæt på at trevle store dele af den jyske modstandsbevægelse op. Med hovedkontor i Aarhus – i universitetsparkens kollegier – var det lykkedes det hemmelige, tyske statspoliti at stramme nettet i en grad, så modstandsbevægelsen måtte søge udenlandsk hjælp.

I et nødråb til England og de allieredes styrker skrev Vagn Bennike, leder af den jyske modstand, midt i oktober 1944: ”Jeg beder indtrængende om, at kollegium 4 og 5 gentager 4 og 5 må blive ødelagt ved luftangreb. Det er de to vestligste gentager vestligste bygninger i universitetskomplekset. Haster gentager haster.” Få uger senere gennemførte Royal Air Force et præcisionsangreb.

På denne vandring i universitetsområdet hører vi om alt fra optakten til angrebet og om selve udførelsen den 31. oktober 1944 kort før middag. Vi skal høre om hemmelige oplysninger, der blev smuglet til England, vi hører om den militære forberedelse, og vi hører om øjenvidner til selve angrebet. Vi skal også på sporet af både de militære og lokale, civile tab, og turen starter på Christian Richardts Vej, ikke langt fra kollegierne. Her blev en husmor ét af de uskyldige ofre for bombardementet.

Det praktiske

Hvornår: lørdag den 2. november kl. 10.00 og kl. 12.00
Mødested: Christian Richardts Vej 5 (sidevej til Paludan-Müllers Vej)
Varighed: ca. halvanden time
Pris: 135 kroner, der betales kontant eller via MobilePay på dagen
Tilmelding nødvending: det sker ved at skrive til doron@aarhushistorier.dk, hvor klokkeslæt (kl. 10 eller kl. 12) samt antal deltagere angives