Besættelse, revolution, oprør! Da Danmark fik sin Grundlov – set fra Aarhus

I 1849 fik Danmark sin Grundlov. Men hvordan tog det hele sig ud i en lille provinsby fjernt fra hovedstaden?

1840’erne var dramatiske. Det endte godt, for Danmark fik en grundlov, men vejen dertil var alt andet end snorlige og forudsigelige.

På denne vandring skal vi på sporet af datidens knap 8.000 aarhusianere og høre mere om deres liv og hverdag. Og naturligvis om, hvordan stormagtspolitik, militære besættelser og en ophedet debat om demokratiet påvirkede dagligdagen.

Vi ser hvor datidens aviser blev skrevet, og hører om, hvordan censur og fængsling kunne ramme dem, der stod bag. Vi skal se, hvorfra i hundredvis af preussiske soldater kom, da de i 1849 besatte Aarhus. Vi skal se, hvor de danske konger indlogerede sig, når de besøgte byen. Vi hører om frygten for de flygtede fanger fra Rendsburg. Og havde 600 bøller brændt Vejle ned? Utrygheden tog til i Aarhus og folk gemte værdier af vejen. Familien Weis sendte deres yngste børn til Fyn i håbet om, at de ville klare den.

Vi hører om tobaksfabrikant Funder fra Vestergade og hans rolle i arbejdet med grundloven, om Frederik den 7., der underskrev grundloven den 5. juni 1849 – og om, hvordan Aarhus klarede sig i de selvsamme dage. Det gik hårdt for sig.

Det bliver en dramatisk tur i et stykke danmarkshistorie, som det udspillede sig i Aarhus, og vi skal opleve hvordan den store fortælling smelter sammen med den lille.

Det praktiske:

Byvandring: lørdag den 27. maj kl. 10.00 (Udsolgt) og kl. 12.00
Varighed: halvanden time
Mødested: Store Torv foran Domkirkens hovedindgang
Slutsted: Mølleparken
Pris: 125 kroner pr. person. Der betales kontant eller via mobilepay på dagen
Tilmelding: Nødvendig. Det sker ved at skrive en mail til doron@aarhushistorier.dk og angive det ønskede klokkeslæt (kl. 10.00 eller 12.00) samt antal deltagere.