Havnekatastrofen den 4. juli 1944

Sommeren lå tungt over Aarhus. Men pludseligt forvandlede en varm og doven eftermiddag sig til helvede på jord. På denne byvandring skal vi tilbage til de dramatiske timer.

Igennem lang tid havde den tyske besættelsesmagt benyttet Aarhus Havn. Her lastede man skibe med krudt og kugler, der skulle sejles til det tyskbesatte Norge.

Men det var et farligt forehavende. Det fik alle bevis for, da et stort, tysk ammunitionsskib sprang i luften i Bergen i april 1944. Næsten 100 civile mistede livet. Kunne en sådan ulykke ske i Aarhus? Myndighederne i Aarhus rettede i flere omgange henvendelse til tyskerne. Men tyskerne ændrede ikke praksis, og i begyndelsen af juli indtraf katastrofen.

På denne vandring skal vi sammen tilbage til Aarhus i 1940’erne. Vi hører om, hvad byen og havnen var for et sted. Vi går rundt i området og hører om selve eksplosionen, og så skal vi naturligvis også følge de dramatiske minutter og timer, der fulgte, mens Aarhus var overrumplet af den enkeltstående største katastrofe i byen i løbet af de fem besættelsesår.

Det praktiske:

Byvandring: torsdag den 4. juli kl. 18.30 (Udsolgt) og kl. 20.30
Varighed: halvanden time
Mødested: Store Torv foran Domkirkens hovedindgang
Slutsted: Nær Dokk1
Pris: 135 kroner pr. person. Der betales kontant eller via mobilepay på dagen
Tilmelding: Nødvendig. Det sker ved at skrive en mail til doron@aarhushistorier.dk og angive det ønskede antal deltagere.