Da Aarhus fik en kvindelig politibetjent!

I 1914 blev Aarhus det første sted i Danmark med en kvindelig politibetjent. Lørdag den 8. september kan du gå i fodsporene på Johanne Berg.

Johanne Berg blev født i Aalborg i 1883, men flyttede som 30 årig til Aarhus, hvor hun blev ansat som patruljerende politibetjent med fokus “usædelige piger”. På sine aftenpatruljer skulle hun holde særligt øje med helt unge piger, der færdedes på gaderne og nær byens beværtninger.

Forud for ansættelsen var gået en lang debat. Kunne en kvinde være betjent? Vi skal høre om forkæmpere og modstandere, mens vi følger i sporene på Johanne Berg. Før sin tiltrædelse spurgte en journalist, hvad hun ville gøre, når hun stod overfor en nærgående herre: “Frk. Berg sender os et sønderknusende blik: “Så hænger jeg politiskiltet ud og siger: Passér gaden, lille ven!””

Undervejs på turen skal vi også høre om politiets historie, og vi rejser blandt andet tilbage til 1800-tallet, hvor byens politistab bestod af bare tre betjente. Den ene drev landbrug og kørte med post ved siden af, mens de to andre var et par gamle skomagere. De gik patrulje i byen, men holdt gerne pause på et værtshus.

På turen kommer der også svar på, hvornår politiet for første gang begyndte at regulere trafikken, hvornår byen fik sit første lyskryds og så opklares det også, hvem, der gik 235 skridt i Volden og 267 skridt i Rosensgade.

Hvornår: lørdag den 8. september kl. 13.00 og kl. 15.00

Mødested: Blegdammen 8

Varighed: Ca. halvanden time

Pris: 100 kroner, der betales kontant eller via MobilePay på dagen

Tilmelding nødvendig: det sker ved at sende en mail til doron@aarhushistorier.dk